‘Een geschenk uit de hemel: in het nieuwe Gastenhuis woont moeder weer in de buurt’

‘Een geschenk uit de hemel: in het nieuwe Gastenhuis woont moeder weer in de buurt’

In januari 2020 verscheen in de Provinciale Zeeuwse Courant een leuk interview met de familie van de eerste bewoonster van Gastenhuis Goes. Onderstaand lees je het interview.

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant (PZC)

GOES – Het is een geschenk uit de hemel, zegt Wilma Vroegop. In Het Gastenhuis in Goes kan haar 96-jarige schoonmoeder weer dicht bij haar kinderen wonen. ,,Wij vinden dat moeder nog te goed is voor het verpleeghuis en denken dat de formule van Het Gastenhuis haar perfect past.” Eind deze maand opent de voorzieningen door ouderen met dementie de deuren.

De 96-jarige mevrouw Vroegop-Van Emst woont nu nog in Ermelo, op de Veluwe. Haar geboortegrond. Na pakweg twintig jaar in Zeeland te hebben gewoond trok ze daar in de jaren ‘80 weer naartoe. Maar haar twee zoons en hun echtgenotes wonen nog in Goes. Een grote afstand. De laatste tijd is het soms vervelend dat ze niet snel even naar moeder kunnen gaan op het moment dat zich iets voordoet. En die momenten zijn er steeds vaker. ,,Mijn moeder heeft te maken met toenemende vergeetachtigheid’’, vertelt Bert Vroegop, de man van Wilma. ,,Alleen wonen, en dan ook nog zo ver bij ons vandaan, zal niet lang meer mogelijk zijn.”

Verward telefoontje

Volgens Wilma komt de achteruitgang sluipenderwijs. ,,We merken het aan allerlei kleine dingen. Een verward telefoontje, de afwas die blijft staan, verminderde zelfverzorging. En dat terwijl ze zo precies was.’’ Bert vult aan: ,,Ze neemt ook steeds minder initiatief, terwijl ze de regie altijd graag in handen had.’’ Dat juist nu Het Gastenhuis de deuren opent is volgens Wilma als het ware een geschenk uit de hemel. ,,Wij vinden dat moeder nog te goed is voor het verpleeghuis en denken dat de formule van Het Gastenhuis haar perfect past. Ze kan meedoen aan groepsactiviteiten, maar zich ook terugtrekken op haar kamer. Ook het kleinschalige en persoonlijke spreekt ons aan. Mede door Johan en Melanie denk ik dat het hier snel ‘eigen’ zal zijn.”

Ze kan meedoen aan groepsacti­vi­tei­ten, maar zich ook terugtrek­ken op haar kamer. Ook het kleinscha­li­ge en persoonlij­ke spreekt ons aan

Het is bijna tien jaar geleden dat Zuidwester – een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking – Huize den Berg in de Goese binnenstad verliet. In het gebied dat achterbleef, is sindsdien al veel gebeurd, maar vijf beeldbepalende panden aan de ‘s-Heer Hendrikskinderenstraat stonden tot pakweg een jaar geleden nog leeg. Na een grondige verbouwing zijn ze nu met elkaar verbonden. Samen vormen ze ‘Het Gastenhuis’, een 21 kamers tellende woonvoorziening voor ouderen met dementie. ,,Op 20 januari komen de eerste bewoners’’, zegt Johan Swart, die samen met echtgenote Melanie het inwonende echtpaar vormt. Dat is een formule die in elke vestiging van Het Gastenhuis wordt toegepast.

Bijna onherkenbaar veranderd

Jarenlang werkte Wilma Vroegop in de gebouwen van het toenmalige Huize den Berg in Goes. Binnenkort komt ze er weer regelmatig, maar nu om haar schoonmoeder te bezoeken. ,,Ik herken het haast niet terug.” Mevrouw Vroegop-Van Emst neemt binnenkort als één van de eerste bewoners haar intrek in het Gastenhuis. Wilma vindt het bijzonder dat het pand waar ze zelf zo lang actief was als muziektherapeut, nu de woonplek van haar schoonmoeder wordt. ,,Het is bijna onherkenbaar veranderd, maar gelukkig zijn de beeldbepalende elementen gebleven”, zegt ze, wijzend op onder meer de fraaie ornamenten aan de plafonds en de historische tegeltjes bij de entree.

De bewoners komen vanaf 20 januari gefaseerd binnen. ,,Op die manier kunnen wij voldoende tijd nemen om iedereen goed wegwijs te maken’’, legt Johan Swart uit. Komende zaterdag wordt Het Gastenhuis officieel geopend. Tussen 12.00 en 15.00 uur is het open huis.

Deel dit interview

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze halfjaarlijkse nieuwsbrief

  Tarieven

  Wat kost wonen bij een Gastenhuis? En hoe vraag je vergoeding aan vanuit de Wet langdurige zorg?

  Lees meer

  Vacatures

  Deel jij onze visie op dementiezorg? Wij zijn doorlopend op zoek naar zorgtalent op alle niveaus.

  Bekijk onze vacatures